Barrio Nuevo - brug

Een delegatie van NKH is in december 2008 afgereisd naar Barrio Nuevo om te onderzoeken op welke manier er vanuit Haarlem ondersteuning kan worden geboden bij de verdere ontwikkeling van het door de Nicaraguaanse organisatie Cepa in Barrio Nuevo geinitieerde ecotoerismeproject.

Barrio Nuevo ligt op 'steenworp'afstand van de kuststrook die sinds enkele jaren een stormachtige gedaanteverwisseling ondergaat. Hotels, lodges etc.etc. worden uit de grond gestampt en worden bezocht door o.a. avontuurlijk ingestelde (eco)toeristen en sportief ingestelde backpackers. Barrio Nuevo wordt bevolkt door arme boeren en die met de bouw van een finca (ecologische boerderij) 'voorzichtig' een nieuwe bron van inkomsten hebben aangeboord. Naast de finca moeten er in de toekomst ook een aantal cabana's en/of backpackerslodges gebouwd worden, en die onderdak kunnen bieden voor toeristen die enkele dagen willen genieten van de prachtige omgeving waarin het dorp gelegen is.

Tijdens het vooronderzoek is gebleken dat het project ruime kans van slagen heeft, mits het terrein het gehele jaar door goed bereikbaar zou zijn. De weg naar het dorp/de finca wordt doorkruist door een rivierbedding, die in het regenseizoen kan veranderen in een snel stromende watermassa. Een van de projecten die door het NKH zal worden ondersteund zal de bouw van de brug zijn. Daarnaast wordt er bekeken of er enkele cabana's gebouwd kunnen gaan worden.

Het ecotoerismeproject in Barrio Nuevo kent een internationaal karakter. Italiaaanse en Spaanse organisatie hebben in 2009 toegezegd de financiering op zich te nemen van de aanleg van het waterleiding- en het electriciteitsnet en de plaatsing van zonnecollectoren.

Vanaf augustus 2009 kwamen de aspirant bouwploegleden bij regelmaat bij elkaar om te praten over de stand van zaken en de plannen verder vorm te geven. In februari 2011 vertrok een bouwploeg naar Barrio Nuevo om te helpen bij de bouw van de brug.

Meer informatie
Onderzoek haalbaarheid project >>
Interview Haarlems Dagblad >>
 

 

 

deel

Barrio Nuevo - bouw brug

Logo1
Login