Menu

< Terug naar: Projecten < Home

Manos Unidas

Maandag 27 oktober 2003 vertrok een bouwploeg naar Nicaragua om te helpen bij de bouw van een buurthuis in het dorp Manos Unidas.

De bouw van het buurtcentrum stond onder leiding van het Nicaraguaanse architectenbureau Habitar en werd financieel mede mogelijk gemaakt door de Haarlemse bevolking. Via een speciaal daartoe uitgegeven huis-aan-huis krant konden de Haarlemmers met behulp van een ingesloten acceptgirokaart hun giften storten voor dit unieke project. Het ingezamelde geld, € 8.000,=, werd volledig besteed aan de realisatie van het buurthuis. Naast geld ging er met de bouwploeg 125 kg gereedschap mee, dat gratis beschikbaar was gesteld door de Nijmeegse Stichting Keilbout Gered Gereedschap. De bouwploeg bestond uit 17 vrijwilligers, van 17 tot  68 jaar oud, die geheel op eigen kosten afreisden naar een van de armste landen ter wereld. Ook hun verblijf in het dorpje Manos Unidas wordt door henzelf bekostigd. De bouwploeg heeft samen met de bewoners van Manos Unidas een grote klus geklaard. Het buurthuis werd van de grond af aan opgebouwd. En dan zonder alle hulpmiddelen die in Nederland in de bouw zo gewoon zijn. Het beton werd zonder molen gemaakt. Zelfs het grind voor het beton werd met de hand fijn gehakt. Andere werkzaamheden die verricht werden waren: met de hand betonvlechten, stenen verzamelen, zand verplaatsen, houten kolommen voor de betonstort maken en muren metselen. Na vier weken hard werken was de omvang van het buurthuis al duidelijk te onderscheiden. Kolommen waren aangebracht, muren waren gemetseld. Het plaatsen van het dak zou gebeuren als de bouwploeg al vetrokken was. Na een enorm afscheidsfeest, lieten wij het dorp achter met een leuk buurthuis.

Vanaf 2010 wordt het het buurthuis (‘casa communal’) intensief gebruikt en vinden er voorlichtingsbijeenkomsten, feesten en kerkdiensen plaats.

Tijdens het verblijf van de bouwploeg is er voor alle dorpsbewoners een cursus over water en hygiëne gegeven. Doña Conny, maatschappelijk werkster bij Habitar, kwam hiervoor speciaal uit Managua over.

Download nieuwsbrieven bouwploeg 2003
Download quotes leden bouwploeg 2003

Manos Unidas

Manos Unidas

Manos Unidas


< Terug naar: Projecten < Home
UP

Deze website gebruikt cookies:  Privacy & Cookies Pagina  OK