< Terug naar: Nieuws < Home
12-05-2025
Was het de moeite waard?
Zaterdag 10 mei was de boekpresentatie ‘Was het de moeite waard’ in de Kargadoor in Utrecht. Een prachtig boek met interviews van 30 bevlogen mensen die gewerkt hebben in Midden Amerika, over internationale solidariteit met sociale bewegingen in Midden Amerika. De dag was zeer informatief met een lezing over internationale solidariteit door Francine Mestrum. Bespiegelingen n.a.v. de interviews en koppeling naar de huidige situatie in El Salvador, Guatemala en Nicaragua met Carlos Morales, Ria Menting en Hans van Heijningen.
De conclusie van die dag was dat het allemaal zeker de moeite waard was, is, en blijft om je in te zetten voor een eerlijke en rechtvaardige wereld.
Het boek is te bestellen voor € 21,75 door overmaking van dit bedrag naar rekening NL 21 TRIO 0320 9415 23 van Bureau Ver(?)antwoord o.v.v. boek. Kijk: https://bureauverantwoord.nl/
Global Social Justice
Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen (ULB Université Libre de Bruxelles) en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor MEER International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers.
EL Salvador
Carlos Morales was actief in El Salvador in de volksbeweging van de jaren ‘70 en later in de FMLN tot aan het eind van de oorlog. Voormalige politieke gevangene. Na de vrede in 1992 actief vanuit Nederland in de solidariteit en als onderzoeker (sociale wetenschappen) bij sociale bewegingen in Latijns-Amerika.
Nicaragua
Hans van Heijningen woonde en werkte van 1984 tot 1992 in Chontales (Nicaragua). Deed solidariteitswerk, werkte voor de Sandinistische regering en schreef artikelen en boeken. Van 1990 tot 1992 leidde hij in Nicaragua een onderzoeksproject over het boerenverzet tegen de revolutie (promotie Universiteit van Nijmegen). Vanaf 2018 is Van Heijningen actief in de Steungroep Nicaragua. In de digitale Nieuwsbrief van die groep berichtte hij over zijn recente bezoeken aan dat land. Totdat hem in december 2024 toegang tot het land ontzegd werd.
Guatemala
Ria Menting werkte als sociaal werkster in de jaren 90 in de Guatemalteekse vluchtelingenkampen en in de dorpen van teruggekeerde vluchtelingen in het noorden van Guatemala. Ze werkte met name met vrouwen en was betrokken bij de planning en de organisatie van de terugkeer van de vluchtelingen naar Guatemala. Toen ze na 10 jaar in 1999 terugkeerde naar Nederland vroegen de vrouwen haar hun geschiedenis vast te leggen voor hun kinderen en kleinkinderen. Op basis van de principes van “oral history” stelde ze het boek “No regesar al pasado”; samen op basis van 47 interviews over het dagelijks leven van arme indiaanse en niet indiaanse boerenvrouwen over een periode van bijna 100 jaar. Het boek werd in 2023 uitgegeven in Guatemala en door de journalisten in Guatemala gekozen tot het beste boek van dat jaar.
Foto's en tekst: Dik Bol.
< Terug naar: Nieuws < Home